FAQ
Wanneer zijn jullie open?
Stichting Dieren Onder Dak heeft geen vast openingstijden. Wij werken uitsluitend met vrijwilligers en pleegadressen. Hierdoor zijn wij ook na 17.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen te bereiken.

top of page

Kan ik zonder afspraak langskomen?
Nee, dat is niet mogelijk, de dieren zitten op pleegadressen. Onze vrijwilligers hebben vaak ook nog een reguliere baan naast dit werk. Wanneer zij thuiskomen of in het weekend, moeten er ook weer dieren gevoerd en verzorgd worden hokken verschoond of met een dier naar de dierenarts. Dus het is echt van belang dat je een afspraak maakt en ook weer afzegt als je onverhoopt toch niet kunt komen.

Kan mijn konijn/cavia na zijn castratie meteen bij het vrouwtje?

Een gecastreerde cavia/konijn blijft zeker nog drie weken vruchtbaar, pas na die drie weken kan hij bij een vrouwtje gezet worden, en is ook de operatiewond goed genezen.

top of page

Waarom is het niet goed om konijnen/cavia’s alleen te houden?

Cavia’s en konijnen zijn groepsdieren, ze zijn dan ook veel actiever als zij gezelschap hebben dan als zij alleen zitten. Zelf kun je je dier nooit zoveel aandacht geven als een soortgenoot dat doet. Als ze bang zijn gaan ze tegen elkaar aan zitten voor steun, ze spelen, ze wassen elkaar. Kortom hierdoor blijven het actieve en sociale dieren waardoor ze een veel gelukkiger leven kunnen leiden.

top of page

Ik wil een vriendje/vriendinnetje voor mijn cavia wat is een goede combinatie?

Goede combinaties zijn:
Een gecastreerde beer met een of meerdere zeugjes.
Meerdere zeugjes in een groep.
Soms kunnen twee mannelijke nestgenootjes of een vader en zoon een goede combinatie zijn maar ze kunnen na verloop van tijd toch nog gaan vechten, ook als ze gecastreerd zijn.
Een of meerdere zeugjes bij twee beertjes is vragen op moeilijkheden, dus niet doen.

top of page

Hoe moet ik een cavia’s aan elkaar laten wennen?

Normaal gesproken zal het bij elkaar zetten van de dieren geen of bijna geen problemen geven en accepteren zij elkaar vrij snel. Zorg voor een net schoongemaakte ruime behuizing (voor 2 tot 3 cavia's minimaal 1.20 x 50 cm) met daarin een of meerdere hokjes zodat de dieren elkaar kunnen ontwijken. Koppel de dieren aan het begin van de dag zo heb je de hele dag de tijd om rustig te bekijken of alles goed gaat. In het begin zullen ze waarschijnlijk veel om elkaar heen draaien, achter elkaar aanrennen, en elkaar in de weg lopen, dit alles met veel gepiep, gebrom en ander gemorrel. De cavia’s houden met de kop omhoog met de kinnen tegen elkaar aan. Het beertje zal proberen te paren met het zeugje, die waarschijnlijk weg zal lopen waarop hij de poging vrij snel zal staken. Ze hebben ruzie over van alles, wie waar mag lopen, wie wat mag eten, wie in het hokje mag liggen, enz. Ook al hebben kibbelen ze veel en zitten ze constant achter elkaar aan, zolang ze elkaar niet echt verwonden kun je ze beter laten gaan, totdat de rust na een paar dagen wederkeert. Als je ze uit elkaar zou halen zal er steeds weer hetzelfde gebeuren als je ze weer bij elkaar zet. Als de onderlinge verhoudingen bepaald zijn, zul je zien dat ze steeds vaker in elkaar’s buurt te vinden zijn en samen op onderzoek uit gaan, samen gaan eten en soms zelfs tegen elkaar aan liggen. Let op als een of alle bij de cavia’s gaan klappertanden, meestal gaan ze elkaar dan aanvallen. Haal ze ten allen tijde uit elkaar als ze elkaar verwonden en probeer in te grijpen voordat dat gebeurd. Als het echt niet lukt probeer dan de dieren apart te huisvesten naast elkaar zodat ze elkaar kunnen ruiken en zien. En probeer het na een week nog eens. Als het dan toch nog steeds niet wil lukken probeer het dan eens met een andere cavia ook dat wil nog wel een schelen.

top of page

Ik wil een vriendje/vriendinnetje voor mijn konijn, wat is een goede combinatie?
Eigenlijk is de enige veilige combinatie een gecastreerde ram met een voedster. Een gecastreerde ram met een aantal voedsters zou ook nog kunnen maar dat moet je er wel voor zorgen dat ze veel ruimte tot hun beschikking hebben, dus b.v. een grote tuin waar ze los mogen lopen. Twee vrouwelijke nestgenootjes of een moeder en een dochter gaat soms wel goed maar het risico zit erin dat ze na verloop van tijd toch gaan vechten. Twee mannen is eigenlijk altijd af te raden, vroeg of laat gaan ze waarschijnlijk toch vechten en dan is het leed niet te overzien. Wel is het zo dat als ze veel ruimte hebben dat er minder snel gevochten wordt.

top of page

Hoe moet ik een ram en een voedster aan elkaar koppelen?

Zorg voor een ruime behuizing (voor twee konijnen minimaal twee vierkante meter) met daarin de mogelijkheid dat de dieren elkaar kunnen ontwijken. Het verdient de voorkeur om de voedster bij de ram te zetten en niet andersom. Als het hok/ren van de ram is hoef je het niet eerst schoon te maken, het is juist goed als zijn geur eraan zit. Wanneer het hok/ren van de voedster is verdient het de voorkeur op het koppelen op neutraal terrein te doen, dus b.v. in een kamer of gang die de voedster niet kent. Laat eerst de ram daar lopen zodat hij eerst wat kan markeren door met zijn kin erlangs te wrijven of door te keutelen. Zet daarna pas de voedster erbij, wees er wel van bewust dat ze waarschijnlijk wat urine laat lopen (dus een kamer of gang met vloerbedekking is niet handig). Als het koppelen succes vol verloopt kun je de ram en voedster in een schoongemaakt hok/ren zetten. Probeer de konijnen aan het begin van de dag te koppelen zodat je de hele dag de tijd hebt om te zien hoe het gaat. Hoe ze op elkaar reageren kan heel verschillend zijn, sommige lopen wat te snuffelen komen elkaar tegen, lopen gewoon weer door, snuffelen even aan elkaar, maar lijken meer intresse voor de omgeving te hebben dat voor elkaar. Vaker rennen ze achter elkaar aan, springen over elkaar heen, en dekken elkaar zowel aan de voor- als de achterkant, en zowel de ram als de voedster doen dit. Tijdens dit ritueel vliegen er soms heel wat plukken haar in het rond, en ziet het er nogal heftig uit. Totdat ze uitgeput op hun zij gaan liggen uitblazen om vervolgens weer van voor af aan te beginnen. Haal de dieren in geen geval uit elkaar, want ze zullen dit blijven doen totdat de strijd gestreden is en dat kan wel een paar uur tot een paar dagen duren. Het heeft er echter niets mee te maken of ze elkaar wel of niet aardig vinden. Zolang er geen paniek uitbreekt en ze elkaar niet verwonden, niet mee bemoeien! Als het echt niet lukt kun je de dieren nog apart maar wel naast elkaar huisvesten zodat ze elkaarkunnen zien en ruiken en het na een week nog een keer proberen.Denk niet meteen dat je konijn niet met een ander konijn kan als het met het eerste konijn nietlukt, met een ander konijn lukt het misschien wel, konijnen kunnen best kieskeurig zijn als hetom een partner gaat. Wanneer alles goed gaat is het heel leuk om te zien dat jou konijn ineens veel actiever is, en zegezellig samen eten en spelen, en elkaar wassen en lekker naast elkaar gaan liggen om te slapen.

top of page

Mijn ram is gecastreerd maar nu maakt mijn voedster een nest is zij toch zwanger?

Waarschijnlijk is zij schijnzwanger, dus ze denkt dat ze zwanger is. Als je konijnen aan elkaarkoppelt, zal de ram meestal (ook al is hij gecastreerd) op de voedster gaan rijden en andersom ook.Nu denkt de voedster dat zij gedekt is en zo reageert haar lichaam ook, zij weet immers niet datdat de ram gecastreerd is, en na ongeveer tien dagen gaat zij een nest maken van stro, hooi en uitgetrokken plukken haar.Dit kan verder geen kwaad, als je het hok verschoond kun je het nest met de plukken haar er gewoon uit halen, en je zal zien dat na verloop van tijd dit gedrag (het plukken en een nest maken) vanzelf verdwijnen. Soms komt het ook voor dat een voedster een paar keer per jaar schijnzwanger wordt, dit komt door haar hormonen en is op zich niet erg. Wel kan zij hierdoor erg nukkig naar jou of naar de ram zin door haar te laten steriliseren

top of page
gastenboek asieldieren in the spotligt gastenboek