Info & Tips
terug naar info & tips
Gerbil
Een gerbil nemen
Er zijn veel soorten gerbils, maar de als huisdier meest voorkomende is de Mongoolse gerbil, afkomstig uit de woestijnen van Mongolie en Noord-China. Meestal hebben ze een wildkleur met een wat lichtere buik, maar ook andere kleuren komen voor. Ze hebben een lange staart, met een klein pluimpje aan het eind. Ze zijn zowel overdag als 's nachts periodes actief. Het zijn gezellige, nieuwsgierige en zeer vlugge groepsdieren, dus het beste is er 2 of 3 te nemen van hetzelfde geslacht of het mannetje laten castreren. Jonge gerbils kunnen bij elkaar gezet, maar volwassen gerbils zullen geen nieuwe soortgenoten accepteren. Omdat het woestijndieren zijn eten en drinken ze weinig, ook produceren ze maar heel weinig urine en ontlasting. Daardoor is het onderhoud eenvoudig. Ze zijn daarentegen niet zo tam en knuffelbaar als hamsters of cavia's.


Dier Geslachtsrijp Draagtijd Jongen Aanschaf vanaf Hoe oud?
Gerbil 9-12 weken 24-26 dagen 1-12 4 weken 3-5 jaar

Verzorging, voeding, huisvesting
Gerbils willen graag tunnels en holen graven en ze kiezen voor hun ontlasting vaak 1 of 2 plekken in hun verblijf, Het beste voor gerbils is dan ook een oud, liefst groot, aquarium (mag natuurlijk lek zijn). Maak daar in een bodemlaag van turfmolm en houtkrullen of ander strooisel. Maak die laag aan de ene kant van de kooi heel hoog (20cm) en dan als een heuvel aflopend naar de andere kant (3cm). Je zult zien, dat ze in de hoge kant gaan graven en tunnels boren, de lage kant kiezen ze als wc-plek. Indien je die plek regelmatig verschoont, kan de rest van de bodem blijven liggen en hoeft die pas ververst te worden, als je een geurtje begint te ruiken. In de kooi geen "kunstmatige" speeltjes, zeker geen looprad, maar wel voldoende klim en knaagmiddelen (takjes en zo). Koop in de dierenwinkel een speciaal gerbil voer, dat geen zonnebloempitten bevat. Daarnaast altijd een flinke bos hooi. Af en toe een stukje fruit en groente geven, maar de resten daarvan verwijderen, voordat bederf optreedt. Voor alle knaagdieren is een waterflesje, dat aan de kooi of deksel hangt het beste. Handige flesjes zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar. Pak een gerbil altijd rustig op (met twee handen opscheppen) en nooit aan de staart!


Gerbil en dierenarts
Met een gerbil hoef je alleen naar de dierenarts voor castratie of als het dier ziek is. Om dat op tijd te merken moet je de dieren regelmatig goed bekijken; is hij tierig, schoon, is de vacht mooi glanzend, geen kale plekken, zijn de oogjes en oortjes goed schoon, geen rare bulten, geen vliegen in de kooi, tanden en nagels niet te lang. Is dat niet allemaal in orde bel dan met je dierenarts voor advies.

gastenboek asieldieren in the spotligt gastenboek