Info & Tips
terug naar info & tips
Kleurmuis
Een kleurmuis nemen

De tamme muis veelal kleurmuis genoemd, wordt in China en Japan al eeuwen gehouden en werd door de engelsen naar Europa gebracht. Ze komen in allerlei kleuren voor Het zijn ondernemende en nieuwsgierige diertjes, die vooral tegen de avond en 's nachts actief zijn. Ze kunnen uitstekend klimmen en springen Het zijn groepsdieren en het beste is een groep van 2 of meerdere vrouwties te houden of de mannetjes later castreren, ongecastreerde mannetjes stinken nogal. Nieuwe soortgenoten worden niet of moeilijk geaccepteerd.Muizen worden (helaas) vaak gefokt om als slangenvoer te dieren Dat soort fokkers is niet geinteresseerd in mooie, gezonde, goed opgevoede dieren maar in zoveel mogelijk dieren inzo’n kort mogelijke tijd Bij hen aangeschafte muizen brengen vaak meer verdriet dan plezier

Dier Geslachtsrijp Draagtijd Jongen Aanschaf vanaf Hoe oud?
Muis 5wkn 19-21dgn 6-10 4 wkn 1-2 jaar

Verzorging, voeding, huisvesting
Omdat muizen maar kleine dierties zijn, hoeft hun kooi (relatief) niet zo groot te zijn. Neem wel een kooi van kunststof of glas, met een fijnmazig, metalen deksel, of een speciale kleurmuizenkooi. Op de bodem een laag strooisel, die regelmatig, verschoond en ververst moet worden.
Muizen vervelen zich snel, dus zorg voor een overmaat aan speeltjes en interessante dingetjes. Een looprad is echter niet geschikt voor ze (vanwege hun staart). Een soort van huisje vinden ze prettig, evenals een knaagsteen. Muizen zijn alleseters dus een knaagdiervoer is goed voor ze. Daarbij af en toe wat verse groente, fruit en een stukje ei of kaas. Niet teveel groenvoer geven, want dat kan darmproblemen opleveren. Stel de hoeveelheid voer zo af dat alles opgegeten wordt. Voor alle knaagdieren is een waterflesje, dat aan de kooi of deksel hangt het beste. Handige flesjes zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar. Pak een kleurmuis zo rustig mogelijk op: of met twee handen opscheppen of met een hand bij het begin van de staart, begin zo dicht mogelijk op het lijfje, en met de andere hand opscheppen.

kleurmuis en dierenarts
met een kleurmuis hoef je alleen naar de dierenarts voor castratie of als het dier ziek is. Om dat op tijd te merken moet je de muizen regelmatig een goed bekijken; is hij tierig, schoon, is de vacht mooi glanzend, geen kale plekken, zijn de oogjes en oortjes goed schoon, geen rare bulten, geen vliegen in de kooi, tanden en nagels niet te lang.
Muizen hebben nogal eens last van schurft (jeuk, oor kapot krabben), die door je dierenarts goed te behandelen is.
Krijg/neem je een nieuw dier, zet het dan niet zomaar bij de andere dieren maar laat het eerst op besmettelijke ziektes controleren bij je dierenarts. Daarna thuis, zal je goed moeten opletten of de nieuwkommer geaccepteerd wordt en die, zonodig in een aparte kooi laten wennen.


gastenboek asieldieren in the spotligt gastenboek