Info & Tips
terug naar info & tips
Konijn
Een konijn nemen
Konijnen zijn er in vele maten en kleuren, van dwerg rassen (va. 700gram) tot reuzen rassen (tot 8kg!). Verder heb je staande of hangende oren, kort- of langharig en vele kleurvariateiten. Maar een konijn is ook gewoon een heel lief, vriendelijk, zindelijk, rustig en knuffelbaar huisdier. De verzorging en voeding vergen wat aandacht en tijd. Een konijn kan het beste met twee in een hok gehouden worden, maar mannetjes (rammelaars) gaan vechten. Soms kan dat probleem opgelost worden door de rammelaar(s) te laten castreren. Vrouwtjes worden "voedsters" genoemd, ook die kunnen onderling gaan vechten. Een gecastreerde ram en een voedster gaat meestal wel goed.

Dier Geslachtsrijp Draagtijd Jongen Aanschaf vanaf Hoe oud?
Konijn 4mnd 4-5wkn 4-12 6-8 wkn 6-10 jaar

Huisvesting
Een konijn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. In beide gevallen kunt je een hok betrekkelijk eenvoudig van hout en gaas zelf maken. Binnenkooien van kunstof en traliewerk kunt je ook kant en klaar bij de dierenwinkel kopen. Op de bodem een laagje kranten en daarop een laag strooisel, hooi en evt. stro. Deze laag moet min. eens per week verschoond en ververst worden. Konijnen zijn speelse dieren dus zorg voor wat speelgoed in de kooi b.v. lege w.c. rolletjes, oude telefoon boeken, katten speelgoed van hard plastic met gaten zodat ze het kunnen oppakken en weggooien, ongelakte rieten mandjes enz.. Doe voor het knagen wat wilgetakken of ander knaaghout in de kooi. Vermijdt nattigheid en vocht in de kooi. Konijnen zijn zindelijk dus die willen graag een konijnenbakje in een hoekje van hun kooi, wat natuurlijk dagelijks verschoond moet worden. Omdat een konijn veel beweging nodig heeft, moet hij een flink deel van de dag buiten de kooi mogen zijn. Dat is binnenshuis geen probleem, aangezien konijnen schoon en zindelijk zijn en kunnen leren hun behoefte op een kattebak te doen. Ook kunnen ze leren wat wel mag (met een beloning) en wat niet mag (met een afkeurend geluid. Nooit slaan!).
je konijn kan dus binnen rustig los lopen. Wel moet je letten op kabels en snoeren en mogelijk giftige kamerplanten. Ook buiten in de tuin moet je er zeker van zijn dat het konijn niet kan ontsnappen door b.v. graven en ook hier opletten met giftige plantern.

Voeding
Konijnen zijn pure planteneters. Ze hebben een gevoelig maag-darmstelsel, dat vooral veel hooi nodig heeft. Ze krijgen vrij snel diarree, wat voor konijnen altijd ernstig is. Geef dus: altijd ruim voldoende hooi van goede kwaliteit, een beperkte hoeveelheid konijnenvoer: twee maal daags niet meer dan 15 gram (korrels of pellets, liever geen mengvoeder) per kg lichaamsgewicht. Geef niet meer, want anders eet het konijn te weinig hooi. Als aanvulling kleine beetjes (nooit veel tegelijk) groente en fruit. Geschikt zijn paardebloem, weegbree, droog gras, wortel, lof, peterselie, andijvie. NIET geschikt zijn koolsoorten, sla en klaver. Geef groente en fruit nooit zo uit koelkast of vriezer, maar altijd op kamertemperatuur. Als watervoorziening is een waterflesje, dat aan de kooi of deksel hangt het beste. Handige flesjes zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar. Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn af te raden i.v.m. blaastenen.

Verzorging
Pak een konijn rustig op en nooit aan de oren! Let op: een konijn bijt vrijwel nooit, maar kan hard met de achterpoten trappen! Laat een konijn nooit zonder toezicht rondlopen. Borstel het konijn 1-2 keer per week met een zachte borstel, vooral wanner het dier veel verhaart. Een haarbal kan maagverstopping geven. Ze stoppen dan met eten, poepen maar heel weinig, je moet dan echt naar je dierenarts. De nagels van je konijn groeien hard en moeten regelmatig geknipt worden je kunt het door je dierenarts laten doen, maar je kunt ook zelf leren (bijv. van je dierenarts) hoe de nagels geknipt moeten worden. Ook de tanden en kiezen van je konijn kunnen overgroeid raken. Overgroeide kiezen kunt je zelf heel moeilijk zien, maar je merkt het doordat je konijn knoeit met het eten en kwijlt, terwijl de eetlust goed lijkt maar hij wel afvalt. je moet overgroeide tanden door je dierenarts laten knippen. Overgroeide, kiezen moeten onder narcose geslepen worden. Controleer regelmatig de vacht, vooral de onderkant en achterkant. Wonden, natte plekken en diarree trekken vliegen aan, die hun eitjes daar gaan leggen. De maden daarvan kruipen onder de huid, hetgeen grote pijnlijke, soms dodelijke wonden veroorzaakt (myasis). Zie je grote blauwe of groene vliegen in/bij de kooi, controleer dan de achterhand van het konijn goed en verschoon de kooi meteen.

Konijn en dierenarts
Konijnen moeten jaarlijks gevaccineerd worden tegen twee gevaarlijke ziektes: myxomatose en VHS. De inenting is prijzig, maar de meeste dierenartsen organiseren jaarlijks in april enkele dagen, waarop zij de enting aanzienlijk goedkoper kunnen aanbieden, door een flink aantal konijnen tegelijk in te enten Rammelaars geven weleens problemen met vechten, sproeien of ongehoorzaamheid. Dan moet het dier gecastreerd worden. Je vermijdt dan tevens ongewenste nakomelingen. Voedsters kunnen bij schijnzwangerschap in een enkel geval heel chagrijnig en bijterig worden. Dan is het het beste om haar te later steriliseren. Krijg/neem je een nieuw dier, zet het dan niet zomaar bij de andere dieren maar laat het eerst op besmettelijke ziektes controleren bij je dierenarts.

Let op dat de hakken van je konijn niet kaal en/of ontstoken zijn ( Sore Hocks)

checklist:
(Bron:   Dierenkliniek Wilhelminapark)

  • Niet willen eten en/of drinken.
  • Let er goed op dat je konijn poept!
    Een konijn moet de hele dag door poepen, als je weinig of geen keutels ziet moet je aan een stilliggende darm denken.
  • Vieze ogen en/of vieze neus
  • Kwijlen, natte bek of kin, door kiesproblemen
  • Jeuk, ontstoken huid of korsten cq schilfers
  • Ontstoken huid bij de anus door ontlasting en/of urine (urinebrand)
  • Diarree
  • Sloom, stil in een hoekje zitten
  • Een scheve kopstand (torticollis, headtilt of draainek)
  • Een verlamde of slappe achterhand (vaak is de oorzaak E. Cuniculi)
  • Knarsetanden, erg onrustig zijn of juist langgerekt liggen van de pijn

Bij al deze symptomen raadpleeg je dierenarts


gastenboek asieldieren in the spotligt gastenboek